Gids bij bespannen

Algemeen

De bespanning is grotendeels bepalend voor de speeleigenschappen van een racket, de snaar is het enige materiaal dat in contact komt met de bal.
Investeer niet alleen in een goed racket, maar ook in de bespanning die er op zit!

Hier helpen we u een antwoord te vinden op de meest voorkomende vragen:

  • Wanneer een nieuwe bespanning?
  • Nylon of polyester?
  • Hoeveel kilogram?
  • Een dikke of dunne snaar?
  • Squashrackets

Nieuwe bespanning nodig?

Het meest algemene advies is om een racket per seizoen net zo vaak te laten bespannen als je per week speelt:

1x per week spelen = 1x per seizoen bespannen

Elke bespanning verliest na verloop van tijd door rek en uitdroging zijn elastische en dempende kwaliteiten, zelfs als er niet mee gespeeld wordt! De snaar verwerkt daardoor de energie van de slagen steeds minder goed en trillingen worden minder gedempt. Dit gaat ten koste van controle, precisie, comfort en power. De sweetspot lijkt verdwenen en je slag voelt krampachtiger aan.

Een bespanning waarmee niet gespeeld wordt heeft een maximale elastische levensduur van ongeveer één tot anderhalf jaar.
Als je vaker en langer op de baan staat gaat het algemene advies natuurlijk minder goed op. Daarbij heeft een graveltennisser die met een oversized racket met nylon bespanning en veel topspin speelt een ander snarenverbruik dan een hardcourtspeler met vlakke slag en polyester bespanning.

Hoeveel kilogram?

De racketfabrikant geeft het optimale bespanningsbereik van het racket aan, bijvoorbeeld 26±2 kg. Dit staat meestal aan de binnenkant van het frame vermeld. Wilt u een gemiddelde bespanning? Ga dan in het midden van dit bereik zitten; in het voorbeeld is dat dus 26 kg. Een hogere spanning zorgt voor meer controle. Een lagere spanning zorgt voor een toename van power, comfort, gevoel en duurzaamheid.

Meer Kg: Controle
Minder Kg: Power, Comfort, Gevoel, Duurzaamheid

Nylon of Polyester?

De meeste moderne synthetische snaren zijn vervaardigd van nylon, (co-)polyester of een combinatie daarvan. De speeleigenschappen en het behoud daarvan verschilt behoorlijk bij deze materialen.

+ Comfort, gevoel, power, behoud spankracht
- Duurzaamheid

+ Duurzaamheid, controle
± Power
- Comfort, gevoel, behoud spankracht

+ Duurzaamheid, controle
± Gevoel, power, comfort, behoud spankracht

Dikke of dunne snaar?

De meeste snaren zijn 1,18 tot 1,40 mm dik. Als duurzaamheid geen rol speelt, geldt hoe dunner hoe beter. Een dunnere snaar geeft meer gevoel, comfort, spin en power.

Dikker: Duurzaamheid, Snaren beter op hun plaats.
Dunner: Gevoel, Comfort, Spin, Power.

Squashrackets

De verschillen tussen squashrackets zijn extremer dan bij tennisrackets. De vorm van verscheidene frames loopt uiteen van bijna rond tot druppelvormig. In het algemeen geldt dat een relatief lang racketblad bij dezelfde spankracht meer power geeft. Squashsnaren hebben een kleinere diameter en worden minder hard gespannen, maar verder gelden de beschreven basisprincipes zowel voor tennisrackets als voor squashrackets.